Омбудсманът Диана Ковачева изпрати писма до председателите на НСИ Сергей Цветарски

...
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати писма до председателите на НСИ Сергей Цветарски
Коментари Харесай

Омбудсманът към НСИ: Защо е-преброяването не е докрай електронно |

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати писма до ръководителите на НСИ Сергей Цветарски и на Комисията по цифровизация, електронно ръководство и осведомителни технологии Ивайло Мирчев, в които ги осведоми за десетките тъжби и сигнали във връзка със системата за електронното броене.

Оплакванията са поради метода, по който се реализира преброяването, подозрения за застрашени права и основателни въпроси, свързани с другите аспекти от „ Преброяване 2021 “.

„ Значителна част от жалбите са във връзка с електронното броене, което се оказва, че в действителност не е до дъно електронно “, написа Диана Ковачева.

Тя показва, че при е-преброяването системата генерира неповторим преброителен код, с което обаче не завършва присъединяване на жителите, които са се преброили онлайн. Ако лицето (лицата) в едно жилище към този момент са се преброили по интернет посредством електронен въпросник, преброителят би трябвало да изиска кода, генериран от системата, който удостоверява това и за тях не би трябвало да се попълнят преброителни карти от преброител. 

„ На процедура това значи, че даже жителите да желаят да бъдат е-преброени, с цел да си спестят очакване и диалози с преброителя, което е обикновено в изискванията на пандемия, въпреки всичко ще би трябвало да осъществят контакт с него, с цел да му предадат кода си. По този метод се понижават отговорностите само на преброителя, само че не се облекчават жителите в осъществяване на задължението им да се преброят “, добавя омбудсманът.

Ковачева прибавя, че жителите слагат въпроса за рационализиране на системата, с прибавянето на бутона „ submit “, с който да се изпрати този код и с това да се завърши процесът по е-преброяване.

Тя добавя, че хората слагат въпроси и за реализиране на преброяването на българските жители, които са отвън страната по време на преброяването.

„ Оказва се, че е-преброяване не може да се реализира от IP адрес отвън страната, а е допустимо жителите по служебни или здравословни аргументи да са отвън България тъкмо в този интервал. Ако те не бъдат преброени от член на фамилията им, които са в страната, могат даже да бъдат санкционирани “, акцентира доцент Ковачева.

Сред другите въпроси на хората са - какво се случва, в случай че парцелът им не е отразен на картата и системата не регистрира съществуването на подобен адрес - нова спънка за приемането на въпросния код, която води до неспособност парцелът и семейството да бъдат преброени.

„ Не по-маловажен проблем, бележит от жителите, е неналичието на задоволителна осведоменост по отношение на метода, по който ще се реализира на процедура преброяването, да вземем за пример по кое време ще реализира визитите си преброителят, в работно или извънработно време, единствено в работни дни или и в почивни дни, по какъв метод ще се легитимира т.е. взети ли са ограничения, с цел да не се позволен злоупотреби като лица с незаконни планове се показват за преброители, по какъв метод ще се преброяват лица с увреждания, както и такива сложени под карантина. Също по този начин не за всички жители е налична информацията, оповестена в интернет и е належащо да се търсят и други подобаващи различни канали, тъй че тя да доближи до всички “, добавя омбудсманът.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР